5 pomysłów na roślinnego lunchboxa do szkoły i pracy
W natłoku codziennych wyzwań czasem trudno jest zadbać o zbilansowaną dietę. Często brakuje nam nie tylko czasu, ale także i pomysłów na zdrowy, sycący i smaczny posiłek do szkoły czy pracy, a w zamian wybieramy fast food na mieście lub niezdrowe przekąski. A co, jeśli powiemy Ci, że pyszny i roślinny lunch możesz przygotować zaledwie w kilka minut?
Burger pieczarkowy z kaszą i warzywami
Składniki:
- opakowanie burgera pieczarkowego Planty,
- 100 g kaszy pęczak,
- 100 g brokuła,
- ½ ogórka,
- ½ pomidora,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć na niej burgera i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę i burgera przełożyć do lunchboxa. Brokuła umyć, wydzielić różyczki i ugotować. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry. Dodać warzywa do lunchboxa.
Tortilla z gyrosem i warzywami
Składniki:
- opakowanie gyrosa Planty,
- 2 placki tortilli,
- 100 g pomidora,
- pół cebuli,
- 2 liście sałaty lodowej,
- pół ogórka,
- garść rukoli,
- majonez wegański,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć gyrosa, ok. 2–3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Tortillę posmarować majonezem, dodać sałatę oraz rukolę. Warzywa pokroić w plastry, następnie wyłożyć na tortillę. Dodać roślinnego gyrosa i zawinąć wrapa.
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki:
- opakowanie klopsików Planty,
- 1 puszka passaty pomidorowej,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
- 100 g makaronu spaghetti,
- 5–6 pomidorków koktajlowych,
- olej do smażenia,
- łyżka płatków drożdżowych (lub parmezanu).
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie podsmażyć roślinne klopsiki z obu stron aż do zarumienienia. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podgrzać na oleju na drugiej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać zioła i passatę pomidorową. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć makaron z sosem oraz klopsikami. Dodać pokrojone pomidorki i wierzch posypać płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
Ekspresowe placuszki bananowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 dojrzałe banany,
- 1½ szklanki mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- olej do smażenia,
- ulubione owoce, opcjonalnie orzechy.
Wykonanie: Mąkę, banany, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę zblendować na jednolitą masę. Na patelni podgrzać olej. Masę nakładać na dobrze rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, by wciągnął tłuszcz. Placuszki przyozdobić ulubionymi owocami.
Aksamitne curry z ryżem
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- puszka mleczka kokosowego,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- pół łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie dodać cebulę i przyprawy. Chwilę podsmażyć, aż cebula delikatnie zmięknie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Całość smażyć ok. 5–10 minut do miękkości warzyw. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do podsmażonych składników dodać mleczko kokosowe oraz odsączoną z wody ciecierzycę i całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Submit A Comment
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.